Oktober, mesec ko naši otroci praznujejo kar cel teden in jim v ta namen pripravimo še posebej zanimive dejavnosti. Tega smo se  v našem vrtcu držali tudi letos, poleg pa vpletli tudi letošnjo vodilo Tedna otroka »Naše pravice«. Naše strokovne delavke so vsakodnevno pripravile različne dejavnosti s področja otrokovih pravic. V ponedeljek so se nam pridružile tri mamici, ki so različne narodnosti in nam prebrale knjigo z naslovom Poredni Petit. Tako smo eno in isto zgodbo poslušali v španskem, bosanskem in slovenskem jeziku. Na koncu pa spoznali še njihov jezik skozi glasbo.

V torek je vse skupine na vrtčevskem igrišču čakalo veliko napihljivo igralo vesoljska postaja, katero smo uporabljali vse do večera, saj smo popoldansko druženje nadaljevali še s starši na kostanjevem pikniku. V sredo smo se podali v bližnji gozd na iskanje skritega zaklada, ki ga pripravila veverica. Nismo pozabili tudi na ljudsko izročilo in na igro ter igrače, zato smo se v četrtek prepustili prosti igri ter se naučili rajalno igro Bela, bela lilija. Ogledali pa smo si tudi prvo gledališko predstavo. V petek nas je obiskalo gledališče  Zavod enostavno prijatelji s predstavo Pika potuje po svetu. Celoten teden  lahko povzamemo s čudoviti rimami pesnika Toneta Pavčka, saj  na koncu pri otroku šteje le to:

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

 

Seveda pa nismo pozabili na naše mesečne teme in poklice, ki jih bomo spoznavali skozi celo leto. Tako smo nadaljevanje oktobra namenili policistom in gasilcem. Spoznali smo delo policista, si izdelali svoje policijske loparčke, v vsakodnevno igro vpeljali vozila, spoznali pravila obnašanja pešcev v prometu in medse povabili pravega policaja. Opravili smo tudi prvi pohod za športni program Mali sonček in se podali na Veselo Goro.

Drugi poklic, ki smo ga spoznali pa je poklic gasilca. Prijazni gasilci PGD Šentrupert so nam pokazali svojo opremo in nam dovolili, da smo lahko tudi sami preizkusili gašenje z ročnikom. Otroci so lahko z gasilsko opremo rokovali vsakodnevno, saj je naša vzgojiteljica Mojca tudi prostovoljna gasilka in je v igralnico prinesla pravo gasilsko obleko. Otroci so se radi oblačili v kostume gasilca in policista in si tako igro še popestrili. Mesec smo zaključili s pravo gasilsko veselico, kjer smo rajali ob narodno zabavni glasbi in se podali na jesenske počitnice. Potrebovali smo počitek  in se tako pripravili še na predpraznični mesec, mesec november, ki nam bo prinesel spet zelo zanimiv poklic.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost