V začetku meseca smo spoznali Neli in Cezarja, miško in žabca, ki sta se zabavala pri igri z jesenskim listjem. Zgodbo smo jim uprizorile s pomočjo kostumov in ostalih rekvizitov. Otroci so naju presenetili, saj so dogajanje spremljali brez joka. Nato smo se igrali z listi, tako kot sta se Neli in Cezar, listje so dajali v dežni, škornje in za majčke, pri tem so zelo uživali in se zabavali. V tem času smo otrokom zgodbo večkrat zaigrale in tudi njim ponudile kostume. Nekateri so jih z veseljem poskusili, drugi so se jih raje izognili. Glede na zgodbico smo tudi mi izdelali svoj gozd. Otroci so odtiskovali svoje roke, v jesenskih barvah, na okna. Nato smo izdelale še Neli in Cezarja ter dežnik, ki so jih otroci z barvicami pobarvali.

Velikokrat smo se igrali z listjem ter spoznavali tudi ostale materiale iz gozda, kostanj, želod, kostanjeve ježice (pravi in divji), storže različnih velikosti in oblik, tipali so tudi lubje.

V drugem tednu smo imeli teden otroka. V tem tednu so se odvije že v naprej načrtovane in organizirane dejavnosti. Otroci so imeli na voljo napihljiv grad, igro z naravnim materialom, igro s svojimi igračami, iskanje zaklada ter ogled gledališke predstave, Pika gre po svetu (gledališče Enostavno prijatelji). V tem tednu smo imeli tudi kostanjev piknik.

V nadaljevanju meseca smo spoznali namizno gledališče, Kamišibaj. Otrokom smo s pomočjo tega gledališča zaigrale koroško pripovedko Mojca Pokrajculja. Otroci so prvo predstavo spremljali bolj prestrašeno in jokavo. Na koncu pa so se opogumili in se tudi sami igrali z lutkami. Opaziti je bilo, da so si nekateri zapomnili gibe, ki smo jih pri predstavi izvajale (gibanje lutk, prihod lutk v gledališče). V naslednjih dneh smo zgodbo zaigrale še dvakrat. Takrat so otroci bolj pozorno in mirno spremljali. En dan smo na predstavo povabili tudi otroke iz skupine Zajčki. Tudi oni so predstavo lepo spremljali. Na koncu smo izdelali plakat z nastopajočimi liki ter sestavljanko iz dveh delov, medved in lisica. Skupaj pa smo tudi sestavljali sestavljanko na papirju.

Teden pred počitnicami smo spoznavali slano testo. Z njim so otroci rokovali (gnetli, valjali, odtiskovali). Otroci so testo tudi poskušali. V nadaljevanju tedna smo z otroki izdelali buče iz slanega testa. Otroci so v slano testo dali bučna semena. Bučo smo tudi narezali, tako, da so otroci bučo tudi tipali in videli kakšna je znotraj. Poskušali so odstranjevati semena. Nekateri so jih tudi poskusili. Ker je bila buča, vrste hokaido, smo jo skuhali in naredili bučno juho, ki so jo otroci poskusili.

Med počitnicami smo izdelali tudi buče »strašljivke«. Otroci so mečkali papir, ki smo ga nato dali v večje vrečke in jih pobarvali.

Ob spoznavanju buče smo peli pesem Buča, ki jo je napisala in uglasbila Antonija Berk Nemec.

Praznovali smo tudi dva rojstna dneva ter si ogledali predstavitev policista, ki je prišel k nam na obisk.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost