Zaključil se je zadnji september, ki so ga otroci preživeli v vrtcu.

V začetku meseca smo se igrali socialno igro klobčič prijateljstva, s tem smo želele, da se otroci med seboj bolj povežejo in v svojo sredo sprejmejo tudi novinko. Prvi dan so otroci izdelali vsak svojega laboda, za spomin na zadnje vrtčevsko leto.

Nato smo prebirali pravljico Grdi raček. Zgodbo smo pripovedovali ob slikah, slike razvrščali v pravilno zaporedje ter izdelali svojo knjigo Grdi raček. Poslušali smo skladbo The Swan (Saint-Saens, Camille). Ob poslušanju glasbe so tudi likovno ustvarjali, s svinčnikom. Nato smo si ogledali baletno predstavo Labodje jezero (Čajkovski Iljič, Peter). Po ogledu so se otroci preizkusili v baletnem plesu. Zelo so bili navdušeni in predstavo smo si, na njihovo željo, večkrat ogledali. Baletno predstavo pa so tudi, s pomočjo svinčnika, likovno upodobili.

Ob sredah hodimo v gozd, kjer se otroci sprostijo, uživajo, nadihajo svežega zraka, urijo svoje gibalne sposobnosti, spoznavajo in opazujejo gozd ter se medsebojno povezujejo. Gozd je postal naša druga igralnica.

Praznovali smo prvi jesenski dan. V ta namen smo se pogovarjali o jeseni, spreminjanju narave, delu živali, rasti in zorenju sadja ter zelenjave. Izdelali smo strašila, ki krasijo tako večnamenski prostor kot tudi našo igralnico. Z naravnimi barvami (cvetlice, zemlja, listi, vejice) so barvali liste, ki so jih nato tudi izrezali. Izdelali so jesenska drevesa s pomočjo volne, ki so jo ovijali okoli debla. Na koncu pa so še nalepili jesenske liste. Jesensko drevo so naslikali tudi z vodenimi barvami. Naučili smo se tudi jesensko pesem, z naslovom Jesenska. Spekli smo si tudi jabolčno pito. Otroci so aktivno sodelovali pri pripravi biskvita in nadeva in pri tem zelo uživali. Z njo smo se posladkali pri kosilu.

Veliko časa posvečamo gibanju, v igralnici, na šolskem igrišču, šolski telovadnici in tudi na vrtčevskem igrišču. Hodimo na krajše in daljše sprehode.

Ob torkih imajo otroci angleščino z učiteljico Tea Škarja, ob četrtkih pa obiskujemo šolsko knjižnico, kjer Marta Mencin otrokom prebere zgodbico nato pa si lahko otroci izposodijo knjigo.

Praznovali smo tudi že rojstni dan. Otrokom je bi način praznovanja nov, vendar so pri tem uživali in sodelovali. Ob koncu pripovedovanja o slavljenki smo imeli tudi zabavo z glasbeno igro “Glasbeni stoli”. Otroci se ob glasbi gibajo, ko glasba utihne mora vsak poiskati svoj stol, tisti, ki ostane brez izpade. Po končanem praznovanju so si otroci z zanimanjem ogledali plakat slavljenke.

Otroci že pripovedujejo zgodbice in pesmice za bralno značko. Zelo jim je všeč, ker lahko izberejo prijatelje, katerim zgodbo oz. pesem povedo. Tisti pa, ki se odločijo, da bodo povedali vsem, pripovedujejo pri počitku.

Mesec je hitro minil. Uživali smo vsak dan znova in znova. Poskrbimo, da imajo otroci veliko časa za igro, saj je to še vedno njihova prioriteta.

We cannot display this gallery
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost