V šolskem letu 2021/2022 smo se v skupini Medvedki odločili, da bomo sodelovali v  projektu Unesco z naslovom V šoli čebel.

 V vrtcu se zavedamo, da so v zadnjem obdobju čebele vedno bolj ogrožene in da lahko s skupnim prizadevanjem poskrbimo za varstvo čebel in njihovega življenjskega prostora. Dolgoročno lahko prispevamo k ohranjanju zdravega okolja ter biodiverzitete. Zato smo v skupini nekaj dejavnosti namenili prav njim.

Odpravili smo se do čebelnjaka. Na bližnjem travniku smo se usedli ter ga opazovali, nato pa smo ga poskušali narisati z voščenkami.

Pogledali smo si kar nekaj posnetkov na YouTube o čebelah in drugih opraševalcev. S pogovorom smo ugotavljali, kaj bi  lahko naredili, da ne bi izumirale čebele in drugi opraševalci ter prišli do ideje, da naredimo hotel za žuželke. Odpadne pločevinke od različne hrane smo napolnili z različnimi lesenimi palčkami in slamicami. Nato smo odšli do bližnjega drevesa in ga obesili. V korita smo posejali medovite rastline in posadili sivko ter z njimi okrasili vrtčevsko ograjo.

Za malico pa smo si spekli tudi medenjake, kjer smo uporabili med lokalnega čebelarja.

Sodelovali smo tudi v natečaju Uhu, kjer smo za nagrado prejeli medenjake Hiše kranjske čebele. Prav na svetovni dan čebel smo otrokom razdelile njihove medenjake za domov.

Želimo si, da bi čebelice še naprej pridno nabirale med.

Vesna Škarja

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest
Dostopnost