Mesec oktober smo pričeli s Tednom otroka. Teden otroka je program Zveze prijateljev mladine, ki se izvaja že od leta 1954. Osrednja tema letošnjega Tedna otroka je bil slogan »Skp se mava dobr« kakor se imenuje tudi pesem pevca NIPKE-ja, ki je bil letošnji ambasador Tedna otroka.

V našem vrtcu smo se zopet potrudili in pripravili otrokom ter njihovim družinam prijazen program, saj smo na obisk v vrtec povabili tudi njihove družine in njihove stare starše.

Teden otroka smo pričeli s predstavo vzgojiteljic, ki so z ročnimi lutkami zaigrale zgodbo Pod medvedovim dežnikom. Predstava je bila namenjena otrokom vrtca ter njihovim starim staršem, ki so se jim nato pridružili v igralnicah pri različnih dejavnostih. V naši skupini so skupaj ustvarjali jesensko dekoracijo za na okna in za na mize. V torek nas je obiskala klovnesa Anča Pomaranča, ki je nasmejala otroke in jim iz balonov naredila različne figure. V sredo so nas obiskali gasilci, ki so nas seznanili s svojim delom. Ogledali smo si vozilo, poslušali različne sirene, si nadeli čelado in špricali z brizgalno. V četrtek smo imeli kino dan. S karto v roki smo se odpravili v galerijo šole, kjer smo karto zamenjali z lončkom kokic in se usedli v zatemnjeno dvorano. Bilo je kot v pravem kinu. Ogledali smo si film Pika Nogavička. Popoldne smo imeli skupaj s starši na vrtčevskem igrišču kostanjev piknik. Da je bila zabava še bolj vesela, so imeli otroci za igro na voljo tudi napihljiv grad. V petek smo se v večnamenskem prostoru ob glasbi, plesu in rajanju družile vse skupine vrtca. Po sadni malici pa smo odšli na vrtčevsko igrišče, kjer nas je še vedno čakal napihljiv grad, XXL kocke in štiri v vrsto. Posladkali smo se tudi s številnimi dobrotami, ki so jih starši prinesli na kostanjev piknik.

Po Tednu otroka smo z otroki pričeli s tematiko Pisane barve. Otroci so poimenovali barve v katere so bili oblečeni in se glede na barvo oblačil razvrščali v drevesni diagram. Otroci so se določen dan lahko igrali samo z eno barvo igrač, pri čemer so pokazali zelo veliko mero domišljije. Naučili smo se pesem o Botri jeseni (H. Gnezda), ki je razlila pisane barve. Kakšne barve in kje jih je botra jesen razlila, smo si ogledali tudi v naravi. Na vrtčevskem igrišču pa so otroci v samokolnice nalagali pisane liste in jih vozili na kup. Izpolnjevali smo tudi različne delovne liste (otroci so morali povezati po dve enaki barvi, poiskati različne like in jih po navodilu pobarvati, nadaljevati barvni vzorec). V večnamenskem prostoru smo imeli barvni poligon (otrok je med različnimi športnimi pripomočki lahko uporabil samo pripomoček v barvi velike barvne kocke, ki jo je držal v roki), igrali smo se z barvnim padalom, kjer so morali otroci, ki so se na padalu držali določene barve, po navodilu opraviti različne naloge. V jutranjem krogu in med počitkom smo brali pisane jesenske zgodbe. Za zaključek teme pa smo med sabo mešali različne barve. Otroci so že pred tem predvidevali, kakšna bo nastala, nato pa sami z mešanjem ugotovili, ali so prav predvidevali.

Poleg vsega naštetega pa smo imeli tudi zobozdravstveno vzgojo. Obiskala nas je medicinska sestra s katero smo se pogovorili o pravilnem umivanju zob, nato so sami poskusili pravilno umiti zobe Zobozavru. Obiskala nas je tudi knjižničarka iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje in nam pripravila bibliopedagoško uro s tematiko Pisana jesen. S pomočjo lutk, ugank nam je zelo lepo predstavila pisano jesen in jesenske pridelke.

Tako kot je pisana jesen, so bili pisani tudi naši dnevi.

Dostopnost