V mesecu oktobru smo prvi teden namenili »Zakajem in zatojem radovednosti«, ki so bili tema Tedna otroka. Z otroki smo spoznavali glasbila in ples, delali različne eksperimente, se gibali v gozdu, spoznavali barve in si ogledali lutkovno predstavo Rdeča Kapica v izvedbi gledališča Makarenko. Otroci so v vseh dejavnostih zelo uživali. Bili so zelo radovedni. V nadaljevanju je sledila glasbena pravljica Tinkin dežnik (Janez Bitenc). Naučili smo se pesmico iz pravljice. Otroci so pravljico večkrat zaigrali, na ta način smo spodbujale in krepile govor otrok. Pravljico smo spremljali tudi z glasbili, ki ponazarjajo grom in dež. Ker je bil Tinkin dežnik pisan, smo z otroki spoznavali barve (rumena, rdeča, zelena in modra). Otroci so barvne krogce po navodilih (»Vzemi moder krogec« …) pritrjevali in odvzemali iz dežnika. Barve smo razvrščali tudi pri gibanju. Razvrščali so kocke v obroče in zaboje.

V tretjem tednu smo se učili pesem Kostanjček zaspanček (M. Voglar). Otroci so sestavljali sestavljanko kostanja ter barvali pobarvanko kostanja z voščenkami. Teden pred počitnicami pa smo namenili buči. Odšli smo v vrtčevsko knjižnico, kjer smo pripravile gledališče. Otrokom sem zaigrali rusko ljudsko pravljico Razbita buča. V igri so se preizkusili tudi sami ter tudi pri tem krepili govor. Naučili smo se deklamacijo Buča. Vse pesmice in deklamacije se učimo na NTC način – s pomočjo slik. Otroci so izdelali bučo na način pihanke. Pred samo likovno dejavnostjo so otroci s slamico pihali kroglico, bilo jim je zelo zabavno. Nato so na bučo nalepili še usta, oči in nos. Pri dejavnosti smo večkrat ponovili deklamacijo o buči.

Otroci se zelo radi učijo novih pesmi in deklamacij. Zelo radi tudi sodelujejo pri igranju z lutkami ali gledališko. Radi ustvarjajo in se skupaj igrajo.

V tem mesecu smo praznovali tudi dva rojstna dneva, Tinovega in Janovega. Pri vsakem smo zaigrali zgodbo Pod medvedovim dežnikom. Nato smo zapeli in zaplesali, voščili slavljencu za rojstni dan ter se igrali s tem kar sta otroka podarili svojim prijateljem.

Mesec oktober je tudi mesec požarne varnosti, v ta namen so nas obiskali gasilci ter otrokom razkazali gasilsko vozilo in predstavili kaj oni delajo. Otroci so se preizkusili tudi v zadevanju tarče z vodnim curkom.

Obiskala pa nas je tudi policistka Jožica Tratar, ki je otrokom predstavila pomen varnosti v prometu in delo policistov. Ogledali smo si tudi policijsko vozilo – najbolj sta bili seveda zanimivi lučke in sirena.

Mesec je hitro minil. Bil je zabaven in poučen.

Dostopnost